8. Karlovský gastrofestival, který se uskuteční 1. a 2. října v resortu Velké Karlovice, nabídne tradiční ochutnávky regionálních specialit, mezinárodní farmářský trh, soutěž o nejlepší frgál, galavečeře a kuchařské show.
9. 9. 2014
Karlovský gastrofestival
Tento tradiční svátek jídla na Valašsku dále nabídne také neobvyklou frgálovou manufakturu s možností vyzkoušet si výrobu frgálů, zcela novou soutěž o nejlepší valašskou klobásu či uvedení nového regionálního piva.
Karlovský gastrofestival
se během uplynulých sedmi let zařadil mezi největší akce svého druhu v České republice, jen loni ho navštívilo na 14 tisíc lidí. Jeho cílem je popularizace tradiční valašské kuchyně, k níž neodmyslitelně patří mj. kyselice, frgály, slivovice, ale také třeba jehněčí maso a sýry, zvěřina či zabíjačkové speciality. Zároveň dává prostor hostujícím producentům z jiných regionů a přináší řadu doprovodných akcí. Na své si tak přijdou i milovníci lidových tradic a připraven bude i program a zábava pro rodiny s dětmi.
Program:
Středa 28. 9. 2016
18:00 - Ladění na Karlovský gastrofestival - Pavel Sapík, Terasa U Zlaté studně
Pátek 30. 9. 2016
17:00 - Hudební podvečer U Dorňáků se skupinou Navaletym
19:30 - Ladění na Karlovský gastrofestival - Pavel Sapík, Terasa U Zlaté studně
Sobota 1. 10. 2016
10:00 - 18:00 - Gastro tour s farmářským trhem
10:00 - 18:00 - Frgálová manufaktura
11:30 - 14:00 - Soutěž o nejlepší valašskou klobásu
12:00 - 17:00 - Kuchařské show
19:30 - Michelinská galavečeře - Ákos Sárközi, restaurace Borkonyha, Maďarsko
Neděle 2. 10. 2016
10:00 - 18:00 - Gastro tour s farmářským trhem
10:00 - 18:00 - Frgálová manufaktura
12:00 - 17:00 - Kuchařské show
13:00 - Michelinský oběd
14:00 - 16:00 - Soutěž o nejlepší valašský frgál
Program Karlovského gastrofestivalu
Michelinská galavečeře
Stejně jako v minulých letech se v rámci programu uskuteční Michelinská galavečeře, jež se každý rok těší velkému zájmu milovníků vysoké gastronomie. Poté, co v minulých ročnících zavítali do Velkých Karlovic držitelé michelinské hvězdy z Maďarska a Itálie a loni Oldřich Sahajdák z pražské La Degustation Boheme Bourgeoise, přivítá letos gastrofestival druhého z dvojice českých držitelů michelinské hvězdy Romana Pauluse, šéfkuchaře pražského Alcronu. Ten během hostování v hotelu Lanterna připraví nejen šestichodovou Michelinskou galavečeři v sobotu 4. října, ale o den později také tříchodový Michelinský oběd. Příležitost ochutnat jeho menu mimo domovský Alcron bude zcela výjimečná.
Gastro tour s farmářským trhem
hlavním bodem programu je tzv. Gastro tour s farmářským trhem, při které mohou gurmáni v sobotu i neděli putovat malebným valašským údolím Léskové po gastro zastávkách a ochutnávat různé speciality a krajové produkty. Jednotlivé zastávky jsou v údolí rozprostřeny ve vzdálenosti do 3,5 km. Vedle restaurací své pochutiny nabídnou desítky stánků mezinárodního farmářského trhu. Hosté se údolím mohou projít po cyklostezce Bečva, projet na kole nebo se svézt vláčkem, koňským povozem a historickým autobusem. Zároveň si tak užijí i krásy zdejší přírody.
Doprovodný program
k největším lákadlům patří soutěž o nejlepší valašský frgál, která se uskuteční v neděli 5. října. Rok od roku se těší stále většímu zájmu pekařek. Loni již porota hodnotila stovku frgálů od profesionálních i domácích pekařek.
Určitě neváhejte a nenechte si ujít tuto akci ve Velkých Karlovicích.
Těšíme se na Vaši návštěvu!
Rezervace ubytování.
Prohlédněte si video z Karlovského gastrofestivalu a připomeňte si atmosféru plnou skvělých chutí a příjemného prostředí.